Więcej o soli kłodawskiej niejodowanej na superbutelki.pl.
Sól to związek chemiczny konieczny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności posiada różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego należy stosować je podczas gotowania?
Różowa sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która wspaniale podbija smak potraw. Pomimo, iż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, potas czy żelazo, a jednocześnie nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, cynku i potasu
Sól kłodawska z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią cynku, potasu czy wapnia, innymi słowy składników niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie traci swoich cech i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]