Od dynamicznego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku zeszłego stulecia, wyroby jedzone przez nas codziennie zaczęto standardowo wypełniać różnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Jednakże razem z dojrzewającą świadomością nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej szukają […]
Żywność
Dania kojarzone z polską kuchnią – o żurku i barszczu białym
W ostatnich latach z rzadka już jemy dwuposiłkowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, co generuje pragnienie błyskawicznego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do potraw niegdyś podawanych zazwyczaj jako to większe danie. Jednak typowo polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet […]
Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie
Charakterystyczny smak białej kapusty kwaszonej jest istotną częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową szeregu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowe pożywienie. Kiszona kapusta – źródło koniecznych minerałów czy witamin Kapusta kiszona, lub kwaszona, bo tych dwóch […]
Jak rozpoznać dojrzałe awokado i dlaczego warto je jeść?
Awokado to owoc wyróżniający się bardzo dużą ilością wartości odżywczych, przez co warto wprowadzić go do codziennej diety. Poznaj jego najważniejsze zalety, a także naucz się rozpoznawać dojrzałe owoce, które są najsmaczniejsze. Czy awokado jest kaloryczne? Ze względu na swoją tłustą konsystencję, awokado nazywane jest owocem maślanym. W 100 g […]
Czego maluchy uczą się podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci?
Dzieci uwielbiają pomagać nam w gotowaniu – podawać i wybierać składniki bądź ozdabiać wypieki. Chcesz wykorzystać zapał kulinarny Twojego malucha? Poznaj kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, jak wyglądają takie zajęcia. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą brać udział maluchy w przedziale wiekowym […]