Jeśli potrzebujesz żurku w butelce, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
W ostatnich latach z rzadka już jemy dwuposiłkowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, co generuje pragnienie błyskawicznego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do potraw niegdyś podawanych zazwyczaj jako to większe danie. Jednak typowo polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas są one stałym punktem w menu lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo stawiane na stołach podczas obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Żurek to nie barszcz biały – Zakwas na bazie mąki pszennej bądź żytniej – który na barszcz biały, a który na żurek?
Jeśli spyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób często nie wie, iż to dwa odmienne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, z kolei barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, aczkolwiek powinno się zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla kunszt kucharza i jego osobiste smaki. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej grzybów i jarzyn. Zabiela się go także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, bo w ramach tej rodziny zup wymienia się 3 warianty:
– gęsty, kwaśny żur gotowany zwykle z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go najczęściej z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.
Nie ma potrzeby robić samemu bazy na barszcz biały i żurek
Wykonanie zakwasu na wymienione powyżej zupy nie jest trudne, choć nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. Na blogach kulinarnych opublikowano mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które można przetestować. Wykorzystując jednakże samodzielnie przygotowany zakwas należy przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli chrapka np. na barszcz biały przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych online, jak i stacjonarnych, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym przygotujemy aromatyczny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski albo staropolski.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]