Dalsze informacje o kiszonej kapuście.
Charakterystyczny smak białej kapusty kwaszonej jest istotną częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową szeregu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.
Kiszona kapusta – źródło koniecznych minerałów czy witamin
Kapusta kiszona, lub kwaszona, bo tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych powstałych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie pokarmów. Drobniutko posiekane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez kilka miesięcy w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin czy minerałów, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze niż współcześnie. A należy zaakcentować, iż kiszona kapusta posiada sporo substancji, które są potrzebne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B2, B6, B9). Co więcej, kiszona kapusta to źródło m.in. probiotyków, żelaza czy magnezu. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, dlatego poleca się jego spożycie osobom myślących o schudnięciu.
Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni
Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się jako kluczowy element dań, jak i w dodatkach do nich. Na surowo przeważnie je się ją jako surówkę z cebulką oraz marchwią, która współgra z daniami z ryb i ziemniaków, a rzadziej na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również składnik, który znakomicie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, dlatego robi się z niej nadzienie do krokietów, pierogów i łazanek. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak albo bigos.
W zasadzie każda rodzina ma swój przepis na kapustę kwaszoną, lecz dzisiaj raczej rzadko przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na okres zimy. Kapustę kwaszoną w niewielkich i wielkich pojemniczkach bez przeszkód nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]