Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają też inne, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pomagają łatwo i szybko wprowadzić do naszego organizmu substancje niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę substancji mających zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Najważniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kiszonek to także kopalnia witamin. Godna uwagi jest w szczególności duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinno się go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na domiar tego nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Stanowią one też osłonę podczas kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]